متن عربی دعای استخاره با قرآن و تسبیح + همراه ترجمه

زمان مطالعه: 8 دقیقه
متن عربی دعای استخاره با قرآن و تسبیح + همراه ترجمه

در زندگی، انسان همواره با تصمیمات متعددی روبرو می‌شود که برخی از آن‌ها ساده و برخی دیگر پیچیده و سرنوشت‌ساز هستند. در دین مبین اسلام، برای راهنمایی در این مسیر و انتخاب بهترین گزینه، آموزه‌های گوناگونی وجود دارد. یکی از این آموزه‌ها، مفهوم استخاره است که به معنای طلب خیر از خداوند متعال در امور مختلف زندگی می‌باشد. استخاره، روشی است برای کسب اطمینان و آرامش قلبی در مواجهه با تردیدها و ابهامات، و راهی برای واگذاری انتخاب نهایی به حکمت و علم الهی. استخاره عموماً با قرآن و تسبیح انجام می‌شود که برای هر کدام دعای مخصوص قبل از استخاره وجود دارد که در ادامه مطلب به بیان آن می پردازیم.

دعاهای معروف در استخاره با قرآن

در روش استخاره با قرآن، پیش از باز کردن آیات، دعاهایی خاص از پیامبر اسلام (ص) و اهل‌بیت (ع) نقل شده که نقش مهمی در نیت، تمرکز ذهن و توکل قلبی دارند. این دعاها کمک می کنند تا ارتباط با خداوند عمیق تر شده و زمینه ی دریافت راهنمایی الهی فراهم شود. در ادامه، برخی از معروف‌ترین این دعاها را می خوانید.

استخاره با قرآن از پیامبر اکرم (ص)

در سنت نبوی، استخاره جایگاه ویژه ای دارد و روش هایی برای آن آموزش داده شده است. یکی از روایت های معروف، دعایی است که پیامبر اکرم (ص) برای تفأل و طلب خیر از قرآن بیان فرموده اند. این دعا قبل از باز کردن قرآن خوانده می شود و مقدمه ای برای توکل بر خدا در تصمیم گیری است. این دعا به شرح زیر می باشد.

اَللّهُمَّ اِنّی تَفَأَّلْتُ بِکِتابِکَ، وَ تَوَکَّلْتُ عَلَیْکَ، فَاَرِنی مِنْ کِتابِکَ ما هُوَ مَکْتُومٌ مِنْ سِرِّکَ الْمَکْنُونِ فی غَیْبِـکَ.

(خدایا به کتاب تو تفأّل می زنم (و استخاره می کنم) و بر تو توکّل می کنم، پس تو نیز از کتاب خود، آن چه در نهان غیب تو پنهان است، به من نشان بده).

استخاره با قرآن در کتاب فتح الأبواب توسط مرحوم سیّد بن طاووس

مرحوم سید بن طاووس، از علمای بزرگ شیعه، در کتاب فتح الأبواب روایتی ارزشمند از امام صادق (ع) نقل کرده است که شیوه ای دقیق و دعایی خاص برای استخاره با قرآن ارائه می دهد. این دعا با توجه به ظهور امام زمان (عج) و طلب هدایت الهی، عمق معنوی بالایی دارد و یکی از منابع معتبر برای استخاره با قرآن شمرده می شود. این دعا به شرح زیر می باشد.

اَللّهُمَّ إِنْ کانَ فِی قَضائِکَ وَقَدَرِکَ، أَنْ تَمُنَّ عَلی اُمَّةِ نَبِیِّکَ، بِظُهُورِ وَلیِّکَ وَابْنِ بِنْتِ نَبِیِّکَ، فَعَجِّلْ ذلِکَ وَسَهِّلْهُ وَیَسِّرْهُ وَکَمِّلْهُ، و اَخْرِجْ لِی آیَةً اَسْتَدِلُّ بِها عَلی أَمر فَأَئْتَمِرَ، أوْ نَهْـی فَأَنْتَهی فِی عافِیَـة .

(خدایا اگر قضا و قَدَرت این است که با ظهور ولیّت و فرزند پیامبرت بر امّت رسول خدا منّت گذاری، پس در ظهورش تعجیل و راهش را سهل و آسان قرار ده و برای من آیه ای بیرون آور که یا در آن امری باشد که انجامش دهم و یا نهی باشد که ترکش کنم به عافیت و تندرستی)

دعاهای معروف در استخاره با تسبیح

استخاره با تسبیح، یکی از روش های ساده تر اما پرمفهوم در میان مسلمانان است. در این شیوه، پس از نیت و خواندن دعای مخصوص، با استفاده از دانه های تسبیح، نتیجه‌ی خیر یا شر مشخص می شود. از امامان معصوم (ع) و علمای بزرگ، دعاهایی برای این نوع استخاره نقل شده که نیت را خالص و توکل را قوی تر می کند. در ادامه با مشهورترین آن ها آشنا می شویم.

دعای مخصوص امام صادق (ع)

از امام صادق (ع) دعایی ویژه برای استخاره با تسبیح نقل شده که به‌صورت مفصل، نیت فرد را به خداوند می‌سپارد و درخواست هدایت و خیر در تصمیم را مطرح می کند. این دعا یکی از کامل ترین و معروف ترین دعاهای استخاره با تسبیح است و در بین اهل معرفت بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

اَللّهُمَّ إِنّى أسْئَلُکَ بِحَقِّ الْحُسَینِ وَجَدِّهِ وَأَبیه، وَ أُمِّهِ وَ أَخیهِ، وَ الاْئِمَّةِ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ، أَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد، وَ أنْ تَجْعَلَ لِىَ الْخِیَرَةَ فی هذِهِ السَّبْحَةِ، وَ أَنْ تُرِیَنی ما هُوَ الاَْصْلَحُ لی فی الدِّینِ وَالدُّنْیا، اَللّهُمَّ إنْ کانَ الاْصْلَحُ فی دینى وَدُنْیایَ، وَ عاجِلِ اَمْری وَ آجِلِهِ، فِعْلَ ما اَنَا عازِمٌ عَلَیْهِ، فَأْمُرْنی، وَإلاّ فَانْهَنی، إنَّکَ عَلى کُلِّ شَىْء قَدیرٌ.

( خدایا از تو مى خواهم، به حقّ حسین و جدّش و پدر و مادر و برادر و امامان از نسلش این که بر محمّد و آل محمّد درود فرستى و خیرم را در این تسبیح قرار دهى و آنچه را که صلاح دین و دنیایم است به من نشان دهى. خدایا اگر مصلحت دین و دنیا و امروز و فردایم در انجام کارى است که قصد آن را دارم. پس مرا بدان فرمان ده! وگرنه مرا از آن نهى کن؛ چرا که تو بر انجام هر کارى توانایى.)

دعا استخاره با تسبیح به روش آیت‌الله مرعشی

آیت‌الله مرعشی ، از مراجع بزرگ شیعه، ذکر کوتاه و پربرکتی را برای استخاره با تسبیح توصیه کرده اند که آن را منتسب به هدایت امام زمان (عج) می دانند. این ذکر، با وجود اختصار، محتوایی عمیق دارد و با نیتی خالصانه خوانده می شود.

ستَخیرُ اللَّهَ بِرَحمَتِهِ خَیرَهٌ فِی عافِیَه

(از خداوند به حقّ رحمتی که از اوست، خیر در عافیت را می‌طلبم)

دعاهای معروف در استخاره با نماز

استخاره با نماز، یکی از عمیق ترین و معنوی ترین روش ها برای طلب خیر است. این نوع استخاره معمولاً با خواندن دو رکعت نماز و سپس دعای مخصوص انجام می شود. از پیامبر اسلام (ص) و امام صادق (ع) دعاهایی وارد شده که مسیر تصمیم گیری را روشن تر و وابستگی دل به اراده‌ی خداوند را قوی‌تر می کند. در این بخش، دعاهای معتبر مربوط به این روش را می خوانید.

دعا نماز استخاره روایت شده از پیامبر

یکی از معتبرترین دعاهای استخاره با نماز، از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است. این دعا پس از خواندن دو رکعت نماز استخاره گفته می شود و با عباراتی دقیق، خواسته بنده برای خیر، هدایت و دوری از شر را به درگاه الهی عرضه می کند. در این بخش، متن کامل این دعا آورده شده است.

( اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْتَخِیرُکَ بِعِلْمِکَ وَأَسْتَقْدِرُکَ بِقُدْرَتِکَ، وَأَسْأَلُکَ مِنْ فَضْلِکَ الْعَظِیمِ، فَإِنَّکَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُیُوبِ، اللَّهُمَّ إِنْ کُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ (در این قسمت باید موضوع و مسئله استخاره بیان بشود.) خَیْرٌ لِی فِی دِینِی وَمَعَاشِی وَعَاقِبَهِ أَمْرِی فَاقْدُرْهُ لِی وَیَسِّرْهُ لِی ثُمَّ بَارِکْ لِی فِیهِ، وَإِنْ کُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِی فِی دِینِی وَمَعَاشِی وَعَاقِبَهِ أَمْرِی فَاصْرِفْهُ عَنِّی وَاصْرِفْنِی عَنْهُ، وَاقْدُرْ لِی الْخَیْرَ حَیْثُ کَانَ ثُمَّ أَرْضِنِی بِهِ. )

دعا نماز استخاره از امام صادق (ع)

در روایتی از امام صادق (ع) که شیخ صدوق آن را در کتاب من لا یحضره الفقیه نقل کرده، نسخه ای ساده تر از دعای نماز استخاره آمده است. این دعا با زبانی روشن و مختصر، درخواست خیر و هدایت از خداوند را بیان می کند و برای کسانی که به دنبال روش های کاربردی و آسان تر هستند، بسیار مفید است. دعا آن به شرح زیر است.

(اللَّهُمَّ إِنْ کَانَ هَذَا الْأَمْرُ خَیْراً لِی فِی دِینِی وَدُنْیَایَ فَیَسِّرْهُ لِی وَقَدِّرْهُ لِی وَإِنْ کَانَ غَیْرَ ذلِکَ فَاصْرِفْهُ عَنّی )

نتیجه‌گیری

استخاره، فقط یک انتخاب تصادفی یا وابسته به شانس نیست، بلکه نوعی توکل آگاهانه به خداوند است. تکیه بر حکمت و علم بی‌پایان او در لحظات تصمیم گیری. دعای استخاره، چه با قرآن و چه با تسبیح، صرفاً مقدمه ای برای گرفتن پاسخ نیستند، بلکه زمینه ساز ارتباطی صمیمی با خداوند و نشانه ای از توکل و تسلیم در برابر حکمت او هستند. هرچه این ارتباط خالص تر و دعاها با حضور قلب بیشتری خوانده شوند، نتیجه ی استخاره روشن تر، آرامش بخش تر و راه گشاتر خواهد بود. پس اگر می خواهیم استخاره مان راهنمایی واقعی در تصمیم گیری باشد، نباید نقش دعاها را کم اهمیت بشماریم.